Zdrowe żywienie
Promujemy zdrowe jedzenie :
- używamy świeżych produktów, które sami obrabiamy
- desery i wypieki przygotowujemy sami
- używamy cukru trzcinowego i miodu
- sami gotujemy kompoty,
- nie podajemy wysoko przetworzonej żywności zawierającej chemiczne dodatki
- nie zagęszczamy zup mąką tylko przetartymi warzywami
- potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami
- dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody
- nie dajemy dzieciom przekąsek między posiłkami – dzieci powinny być na tyle głodne aby mieć ochotę zjeść regularny posiłek
- dzieciom z alergiami przyrządzamy te same potrawy ale bez produktów zawierających alergeny, chcemy aby nie czuły się pokrzywdzone
Nasza kuchnia , bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego.
Stosujemy się do zasad HACCP.
Zmieniamy sposób żywienia i gotowania. Wprowadziliśmy kilka nowych zasad:
- Piątek jest dniem bezmięsnym - na śniadaniu lub obiedzie pojawia się ryba
- Raz w tygodniu są pieczone ciasta
- Podajemy coraz więcej wody do picia
- Nie używamy gotowych przypraw typu: Vegeta
- Nasze zupy są gotowane na mięsie z kurczaka, indyka, mięsa wieprzowego
- procedura postępowania w przypadku dzieci z alergiami.pdf
- przyprawy używane przez kuchnię.docx
- jadłospis 01.09.2023.docx
- jadłospis 04-08.09.2023.docx
- jadłospis 11-15.09.2023.docx
- jadłospis 18-22.09.2023.docx
- jadłospis 25-29.09.2023.docx
- jadłospis 02-06.10.2023.docx
- jadłospis 09-13.10.2023.docx
- jadłospis 16-20.10.2023.docx
- jadłospis 23-27.10.2023.docx
- jadłospis 30.10-03.11.2023.docx
- jadłospis 06-10.11.2023.docx
- jadłospis 13-17.11.2023.docx
- jadłospis 20-24.11.2023.docx
- jadłospis 27.11-01.12.2023.docx
- 04-08.12.2023.docx
- 11-15.12.2023.docx
- 18-22.12.2023.docx
- 25-29.12.2023.docx
- 01-06.01.2024.docx
- 08-12.01.2024.docx
- 15-19.01.2024.docx
- 22-26.01.2024.docx
- 29.01-02.02.2024.docx
- 05.02-09.02.2024.docx
- 12.02-16.02.2024.docx
- 19.02-23.02.2024.docx
- 26.02-01.03.2024.docx
- 04-08.03.2024.docx
- 11-15.03.2024.docx
- 18-22.03.2024.docx
- 25-29.03.2024(1).docx
- 02-05.04.2024.docx
- 08-12.04.2024.docx
- 15-19.04.2024.docx