Zdrowe żywienie
Promujemy zdrowe jedzenie :
- używamy świeżych produktów, które sami obrabiamy
- desery i wypieki przygotowujemy sami
- używamy cukru trzcinowego i miodu
- sami gotujemy kompoty,
- nie podajemy wysoko przetworzonej żywności zawierającej chemiczne dodatki
- nie zagęszczamy zup mąką tylko przetartymi warzywami
- potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami
- dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody
- nie dajemy dzieciom przekąsek między posiłkami – dzieci powinny być na tyle głodne aby mieć ochotę zjeść regularny posiłek
- dzieciom z alergiami przyrządzamy te same potrawy ale bez produktów zawierających alergeny, chcemy aby nie czuły się pokrzywdzone
Nasza kuchnia , bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego.
Stosujemy się do zasad HACCP.
Zmieniamy sposób żywienia i gotowania. Wprowadziliśmy kilka nowych zasad:
- Piątek jest dniem bezmięsnym - na śniadaniu lub obiedzie pojawia się ryba
- Raz w tygodniu są pieczone ciasta
- Podajemy coraz więcej wody do picia
- Nie używamy gotowych przypraw typu: Vegeta
- Nasze zupy są gotowane na mięsie z kurczaka, indyka, mięsa wieprzowego
- procedura postępowania w przypadku dzieci z alergiami.pdf
- przyprawy używane przez kuchnię.docx
- jadłospis 02-06.09.2024.odt
- jadłospis 09-13.09.2024.odt
- jadłospis 16-20.09.2024.odt
- jadłospis 23-27.09.2024.odt
- jadłospis 30.09-04.10.2024(3).odt
- jadłospis 07-11.10.2024.odt
- jadłospis 14-18.10.2024.odt
- jadłospis 21-25.10.2024.odt
- jadłospis 28.10-01.11.2024.odt
- jadłospis 04-08.11.2024.odt
- jadłospis 11-15.11.2024.odt
- jadłospis 18-22.11.2024.docx
- jadłospis 25.11-29.11.2024.docx
- jadłospis 02-06.12.2024.docx
- jadłospis 09-13.12.2024.docx