Zdrowe żywienie

Promujemy zdrowe jedzenie :

- używamy świeżych produktów, które sami obrabiamy

- desery i wypieki przygotowujemy sami

- używamy cukru trzcinowego i miodu

- sami gotujemy kompoty,

- nie podajemy wysoko przetworzonej żywności zawierającej chemiczne dodatki

- nie zagęszczamy zup mąką tylko przetartymi warzywami

- potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami

- dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody

- nie dajemy dzieciom przekąsek między posiłkami  – dzieci powinny być na tyle głodne aby mieć ochotę zjeść regularny posiłek

- dzieciom z alergiami przyrządzamy te same potrawy ale bez produktów zawierających alergeny, chcemy aby nie czuły się pokrzywdzone

 Nasza kuchnia  , bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego.

Stosujemy się do zasad HACCP.

 

  Zmieniamy sposób żywienia i  gotowania. Wprowadziliśmy kilka nowych zasad: 

  • Piątek jest dniem bezmięsnym - na śniadaniu lub obiedzie pojawia się ryba
  • Raz w tygodniu są pieczone ciasta
  • Podajemy coraz więcej wody do picia
  • Nie używamy gotowych przypraw typu: Vegeta
  • Nasze zupy są gotowane na mięsie z kurczaka, indyka, mięsa wieprzowego